sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Akvaarion kalaton kypsytys

Tässä ohjeessa on tarkoitus antaa yksiselitteinen ja selkeä ohje akvaarion käyttöön otossa tehtävästä kypsyttämisestä. Tapoja on muitakin, mutta tässä esitetty tapa on pomminvarma, edullinen ja kaloille turvallinen.

Miksi akvaario pitää kypsyttää?

Kypsyttämättömässä akvaariossa syntyy haitallisia ja myrkyllisiä yhdisteitä, jotka saattavat johtaa kalojen sairastumiseen tai jopa kaikkien kalojen välittömään kuolemaan.

Paras tapa kypsyttämiseen?
Paras tapa akvaarion valmiiksi saattamiseen on kalaton kypsyttäminen. Siinä akvaarioon synnytetään riittävä bakteerikanta poistamaan myrkylliset yhdisteet, ennen kuin akvaarioon lisätään yhtään kalaa. Tämä tapa on paras, koska se on kaloille turvallinen, varmatoiminen ja lisäksi toteuttajalleen edullinen.

Mitä kypsytyksessä tapahtuu ?
(jos et halua ymmärtää mitä teet, voit hypätä kappaleen yli, mutta suosittelen kuitenkin lukemaan)

Kun akvaario on käytössä, sinne jää kaikkea roskaa, kuten kalojen jätöksiä, ruoantähteitä, lahoavia kasvinosia ym. Hajottajabakteerit synnyttävät tästä eloperäisestä jätteestä ammoniumia, joka on kaloille myrkyllistä. Typpibakteerit muuttavat sitten ammoniumin nitriitiksi, joka edelleen on kaloille myrkyllistä. Nitriitti puolestaan muutetaan edelleen nitraatiksi, joka sekin on kaloille suurina määrinä haitallista, muttei myrkyllistä, kuten ammonium tai nitriitti.

Tavoitteena siis on, että kaikki eloperäisestä jätteestä syntyvä ammonium muuttuu mahdollisimman pian nitraatiksi, eikä akvaarioon näin pääse syntymään suuria ammonium tai nitriittipitoisuuksia. Tähän päästään kasvattamalla akvaarioon riittävä typpibakteerikanta. Kun riittävä typpibakteerikanta on saatu aikaiseksi, akvaario toimii kuten pitää, eli akvaario on "kypsä" ja siten kaloille turvallinen. Kypsytys on siis oikeastaan typpibakteerien kasvattamista.

Mikäli kypsytystä ei tehdä, vaan akvaarioon otetaan heti kaloja, on suurena vaarana, että kaikki kalat kuolevat ammonium/nitriittimyrkytykseen.

Tarvikkeet
- hirvensarvensuolaa (apteekista n. 2 €)
- kourallinen mehevää multaa (pihalta tai kukkapurkista)
- nitriittitesti NO2 (akvaariokaupasta, tippatesti n. 15€)
- nitraattitesti NO3 (akvaariokaupasta, tippatesti n. 15 €)

Testit tarvitset akvaarioharrastusta varten joka tapauksessa, joten kypsytyksen hinnaksi jää n. 2 €.

Valmistelut
Kypsytysvaiheessa akvaariossa tulee vähintään olla:
1) pohjahiekka
2) vesi
3) suodatin

Voit laittaa akvaarioon myös:
4) kivet, kannot ja muun elottoman sisustuksen

Älä laita akvaarioon kypsytysvaiheessa:
- yhtään kalaa
- yhtään kasvia
- mitään muutakaan elävää

Lisätään bakteeriymppi
Akvaarioon tarvitaan ensimmäiset typpibakteerit, jotka siellä sitten hyvässä hoidossamme alkavat lisääntyä. Tätä kutsutaan ympiksi, joka tässä ohjeessa on multaa. Hyvässä mullassa on riittävästi typpibakteereja.
1. Lisää kourallinen multaa astiaan, jossa on haaleaa vettä.
2. Sekoita niin, että hienojakoinen aines irtoaa veteen.
3. Kaada seos siivilän läpi akvaarioon.
4. Mittaa hetken kuluttua veden nitraattipitoisuus ja merkkaa muistiin.

Lisätään typpibakteereille ruokaa
Typpibakteerit käyttävät ravinnokseen ammoniumia, jota saamme akvaarioon hirvensarvensuolasta, jota lisätään niin, että ammoniumia saadaan veteen 5 mg /litra:

1,35 ml (tai grammaa) sataa vesilitraa kohti, eli 1 maustemitallinen tai 1/3 teelusikallista.
Lisäksi laitetaan hieman kalanruokaa.

Odotellaan
Seuraavaksi vain odotellaan kärsivällisesti, ja päivittäin mitataan ja kirjoitetaan muistiin nitriitin ja nitraatin määrät. Päivittäin lisätään myös hivenen kalanruokaa.

Nitriittipiikki
Kun nitriitin määrä on lähtenyt selkeästi nousuun, lisätään toinen annos hirvensarvensuolaa. Nitriitti jatkaa todennäköisesti edelleen nousuaan jonkin aikaa. Sitten taas odotellaan, mittaillaan ja lisätään kalanruokaa.

Altaan kypsyminen
Kun selvän nitriittipiikin jälkeen nitriitin määrä on taas nolla, ja altaassa on enää nitraattia, on allas kypsä.

Ammoniumlisäys 5mg/l synnyttää 17 mg/l nitraattia. Nyt akvaarion nitraattimäärän olisi siis pitänyt nousta n. 34 mg/l verrattuna lähtötilanteeseen.

Jos haluat olla varma kypsyydestä, voit lisätä akvaarioon vielä yhden annoksen hirvensarvensuolaa, ja tehdä mittaukset vaikkapa neljän tunnin välein nähdäksesi missä tahdissa ammonium muuttuu nitraatiksi. Tämä kannattaa tehdä myös, jos altaaseen on tulossa runsas kalasto, jotta typpibakteerien määrä varmasti olisi riittävä. Älä lisää kolmatta ammoniumannosta ennen kuin nitraatin määrä on noussut ainakin 20 mg /l.

2/3 vedenvaihto

Kun viimeinenkin ammoniumannos on muuttunut nitraatiksi, on allas kypsä. Nyt siellä on kuitenkin aivan liikaa nitraattia, josta täytyy päästä eroon ennen kalojen lisäämistä. Niinpä pitää vaihtaa 2/3 akvaarion vedestä, ja mitata sen jälkeen nitraatin määrä uudelleen. Tarvittaessa vaihdetaan vielä uudelleen vettä. Nitraattipitoisuus pitää saada laskemaan suunnilleen 10 mg/l tasolle. Nitraattia saa olla vähän, sillä kasvit käyttävät sitä ravinnokseen.

Uuden akvaarion kypsyminen kestää n. 2-3 viikkoa, nitriittipiikki ajoittuu yleensä n. 1-2 viikon välille, riippuen ympin laadusta. Kypsymistä ei voi nopeuttaa lisäämällä ylisuuria määriä ammoniumia, vaan typpibakteerien määrä tuplaantuu suunnilleen kerran vuorokaudessa. Kärsivällisyys on tärkeintä.

Kypsyttämisen aikana on hyvää aikaa vielä miettiä kasvistoa ja kalastoa, ja perehtyä akvaarion hoitamiseen, sillä kypsyttämisen jälkeen koko homma vastaa alkaa.

Esimerkki yhden akvaarioni kypsytysprosessista päivä päivältä löytyy täältä.

LÄHTEET:
Tiedot on hankittu pääasiassa Aqua-Webin keskustelufoorumin kirjoituksista (kiitos ja kunnia kuuluu heille =), sieltä löytyy hakutoiminnolla rajattomasti tietoa ja mielipiteitä akvaarion kypsytyksestä. Lisäksi asioita on saattanut tulla omaksuttua alan kirjallisuudesta.

Oma roolini on lähinnä valikoida ja tiivistää informaatio yhdeksi johdonmukaiseksi ohjeeksi.

1 kommentti:

Junior Jones kirjoitti...

HYVÄ YMPPIMULTA

Paras tapa nopeuttaa akvaarion kypsymistä, on hankkia hyvä ymppi. Määrän sijasta on syytä panostaa ennemmin laatuun, pienehkö kourallinen on riittävä määrä. Laadukkainta multaa löyty ulkoa, rehevästä ja kosteasta maasta. Talvella voi ympin ottaa myös hyvin hoidetusta kukkaruukusta.

Kummassakin tapauksessa laadun tunnusmerkit ovat suunnilleen samoja:

- siinä kasvavat kasvit voivat hyvin
- se on jatkuvasti kosteaa
- siinä on pinnalla kompostoituvaa ainesta
- se on lannoitettu biolannoitteilla
- siinä elää pieneliöitä, kuten matoja