maanantai 31. maaliskuuta 2008

Allas kääpiöpallokaloille

Halusimme hankkia kääpiöpallokaloja. Nykyiseen altaaseemme niitä ei voida laittaa, koska siellä kova virtaus, josta palloset eivät pitäisi. Niinpä piti hankkia uusi akvaario. Tässä on nyt tuon akvaarion tarina.

Palloille riittää pienikin allas, joten olimme ensin ajatelleet Juwel Rekord 60 akvaariopakettia, mutta kun tarjouksessa sattui olemaan isoveli, Rekord 110, niin otimme sitten sen.

Kotona kokosin jalustakaapin. Kävi tuuri, ja löytyi riittävän suora kohta lattiasta, jotta siihen ilkeää akvaarion laittaa. Noissa Juwelin akvaariokaapeissa ei valitettavasti ole säädettäviä jalkoja. Akvaario siihen päälle, ja taustakuvan teippaus akvaarion takalasin ulkopuolelle.

Juweleissa on kiinteä suodatin, jossa oli muutama liikkuva osa. Lämmitintä en saanut mahtumaan suodatinkotelon sisään, kuten ohjeiden kuva osoitti, niinpä laitoin sen mukana tulleella telineellä kotelon ulkopuolelle.

Koska pohdimme vielä pohjahiekan laatua, päätin laittaa ensin vedet sisään, jotta saan suodatinmateriaalit jo kypsymään. Päätin kuitenkin melko pian laittaa hiekaksi puhallushiekkaa (sitä karkeampaa), jota meillä oli jäänyt yli ensimmäisestä altaasta. Pesin siis hiekan, ja kaadoin altaaseen.

Sitten ympin lisääminen. Otin käytössä olevasta sisäsuodattimesta suodatinpatruunan, ja pesin sen uuden akvaarion vedessä, joka muuttuikin sitten ruskeaksi. Varmuuden välttämiseksi otin vielä kukkaruukusta kourallisen multaa, liottelin sitä vedessä, ja kaadoin siivilän läpi liemen akvaarioon. Nyt siellä siis pitäisi olla bakteereita ihan reilusti.

Akvaariossa on vettä n. 100 litraa. Laitoin bakteereille vähän ruokaa, eli hirvensarvensuolaa, jota saa apteekista parilla eurolla eliniän tarpeiksi. Hirvensarvensuolaa lisäsin siis noin kolmasosan teelusikallista. Lisäksi vielä vähän kalanruokaa.

Sitten vain kansi kiinni ja odottelemaan! (sanovat tätä monimutkaiseksi)

Olen jo kypsytellyt yhden akvaarion, joten on joitakin asioita, joita erityisesti en tehnyt:
  • En ostanut akvaariokaupasta mitään bakteerivalmisteita, koska niitä ei tarvita
  • En laita altaaseen kasveja, ennen kuin kypsytys on valmis. Kasvit eivät oikein pidä ammoniumkuurista kypsytyksen aikana, kaloista nyt puhumattakaan.
Seuraan prosessin etenemistä tuolla kommenttilaatikossa.

17 kommenttia:

Jr. Jones kirjoitti...

2. päivä
Nitriitti = 0mg/L
Nitraatti = 12,5 mg/L

Tulkitsin lukemat niin, että ymppi olisi sattunut olemaan superhyvä, ja tarpeellinen bakteerikanta olisi siirtynyt jo sen mukana. Nitraatin määrähän vastasi melko hyvin lisätyn ammoniumin määrää. Tämän varmistamiseksi lisäsin altaaseen toiset 5 mg/L ammoniumia (1/3 tl hirvensarvensuolaa).

Jr. Jones kirjoitti...

3. PÄIVÄ

NO2 0 mg/L
NO3 12,5 mg/L
Ph n.7,4

Tulkitsin väärin. Nitraatin määrä akvaariossa ei ole lisääntynyt. Ilmeisesti olen siis vain siirtänyt ympin mukana suodattimen patruunasta uuteen akvaarioon nitraattia. En tiedä miten muuten tuota tulkitsisi. Huolestuinkin jo, että tästä tulisi ihan poikkeuksellinen kypsytys.

Jr. Jones kirjoitti...

4. PÄIVÄ

NO2 = 0,3 mg /litra
NO3 = 12,5 mg / litra

Näyttäisi, että nitriitti olisi lähdössä nousuun. Lisäsin vähän kalanruokaa.

Jr. Jones kirjoitti...

5. PÄIVÄ

NO2 = 0
NO3 = 12,5 mg/litra
Lisätty kalanruokaa.

Mihin se nitriittikin nyt katosi? Juwelin suodattimessa on joku nitriitin poisto sieni, voisiko se laskettaa merkittävästi tuota nitraatin määrään, ja vaikeuttaa tulosten tulkintaa?

Jr. Jones kirjoitti...

6. PÄIVÄ

NO2 = 0,3 mg/l (ehkä vähän yli)
NO3 = 12,5 mg/l
kalanruokaa lisätty.

Jr. Jones kirjoitti...

7. PÄIVÄ

NO2 = n.0,6 mg/l
NO3 = n.15 mg/l
kalanruokaa lisätty.

Nitriitti näyttäisi lähtevän nousuun.

Jr. Jones kirjoitti...

8.PÄIVÄ

NO2 = 1,6 mg/l
NO3 = 25 mg/l
kalanruokaa lisätty

Nitriittipiikki täydessä laukassa siis. Jiihaa! Nitraatin pitäisi näillä eväillä päätyä ilmeisesti tuonne 50 mg/l tietämille.

Jr. Jones kirjoitti...

9. PÄIVÄ

NO2 = yli 3,3 mg/l
NO3 = 30 mg/l
Kalanruokaa lisätty.

Tämähän menee kuin oppikirjassa! Pitäisi ilmeisimmin alkaa miettiä niitä kasveja ja sisustusta.

Jr. Jones kirjoitti...

10. PÄIVÄ

NO2 = yli 3,3 mg/l
NO3 = 25 mg/l
Kalanruokaa lisätty.

Mylläsin tänään varovasti akvaariota. Imuroin pois pohjalla lillunutta hötöä, joka on peräisin ympistä. Imaisin samaa hötöä myös suodattimen sisältä.

Lisäksi asettelin vähän kiviä, joita kävin hakemassa järven rannasta.

Sitten taas odotellaan, että nitriitti lähtee laskuun, ja pääsee kasveja istuttamaan.

Jr. Jones kirjoitti...

11. PÄIVÄ

NO2 = yli 3,3 mg/l
NO3 = 35 mg/l

Odotus jatkuu...

Jr. Jones kirjoitti...

12. PÄIVÄ

NO2 = yli 3,3 mg/l
NO3 = 50 mg/l

Jr. Jones kirjoitti...

13. PÄIVÄ

Ei mittauksia.

Jr. Jones kirjoitti...

14. PÄIVÄ

NO2 = 1,6 mg/l
NO3 = 35 mg/l

Lisäsin 7 kpl hyvin pieniä intianvesitähdikin taimia.

Jr. Jones kirjoitti...

15. PÄIVÄ

NO2 = 0,3 mg/l
NO3 = 25 mg/l
Kalanruokaa lisätty.

Jaahas. Täällä alkaa olla kypsää. Mitä ilmeisimmin myös tuo Juwelin nitraatinpoistotyyny toimii, koska Nitraatti taas vähenee.

Jr. Jones kirjoitti...

16. PÄIVÄ

Ei mittauksia, koska nitriittitestistä ovat tipat loppu.

Jr. Jones kirjoitti...

16. PÄIVÄ

Ei edelleenkään nitriitin mittauksia, mutta koska jo toissapäivänä nitriitti oli hyvin vähissä, ja selvässä laskussa, laskeskelin nitriitinkin olevan jo nollassa tai ainakin hyvin lähellä.

Vaihdoin kaksi kolmasosaa vedestä. Siirsin myös vanhasta altaasta yhden jättiläismiekkakasvin, sekä vähän lisää intianvesitähdikin alkuja, jotta saadaan altaaseen kasveja.

Perjantaina olisi tarkoitus käydä testauttamassa vesi akvaarioliikkeessä, ja ostaa altaaseen lämpömittari. Lisäksi ainakin punainen tiikerilumme, ja mahdollisesti jotain kalaa, jos vesiarvot ovat kohdallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Eli käytitkö akvaarion kypsyttämisessä vaan multaa, hirvensarvensuolaa ja kalanruokaa?
Jos käytit niin toimiiko tämä mielestäsi hyvin. Itselläni nimittäin on kypsytys edessä enkä viitsisi käyttää rahoja noihin kaikenlaisiin bakteeri hommiin?
Ja millä mittasit noita vedenarvoja?